Bu ana elemanlar ile ısı pompasının çalışma prensibi özetle şöyledir:
• ısı kaynağından Isı Alınması: Buharlaştırıcıda (kaynakla temas halinde bulunan sistem) bulunan soğutucu akışkanın basıncı ve sıcaklığı düşüktür. ısı kaynağından alınan ısı enerjisi ile oluşan sıcaklık farkı, soğutucu akışkanın sıcaklığının arttırılmasını sağlar. Soğutucu akışkan kaynar ve buharlaşır.
Kompresörde sıcaklık arttırılması: Kompresör buhar fazındaki akışkanı sıkıştırarak sıcaklığını ve basıncını arttırır.
ısıtma sistemine ısı aktarılması: Buhar fazındaki soğutucu akışkan kondensere ulaşır. Kondenserdeki ısıtma suyunun (kalorifer tesisatı ve sıcak su boyleri) sıcaklığı buhar fazındaki akışkanın yoğuşma sıcaklığından daha düşük olduğu için, akışkan ısısını ısıtma suyunu aktararak tekrar sıvı faza geçer.
• Genleşme Valfindeki Kısılma: Soğutucu akışkanın kompresörde kazandığı yüksek basınç, genleşme valfinden geçerek düşer. Böylece buharlaştırıcıya tekrar düşük sıcaklık ve basınçta girmiş olur. Kapalı çevrim böylelikle tamamlanır.
çevrim şemasından da hareketle, ısı pompaları, enerjiyi diğer ısıtıcılardan daha etkin kullanır. Bunun sebebi basittir; yaptığı iş bir yakıt yakmak değil, havayı hareket ettirmektir. Bu yüzden ısı pompaları diğer ısıtıcılardan enerjiyi 5 kat daha fazla etkin kullanmaktadır.
Bir ısı pompası soğutucu döngüsünü tersine çevirmeye de meydan verir. Isı pompası enerjiyi dışarıdan alır ve ısıyı içeriye taşır. Bu prensip kullanılan klima sistemi türüne göre -5, -10 veya -15 C gibi soğuk günlerde bile işlevini korur.
Bu yüzden ısı pompası bir ısıtma sistemi ihtiyacını elimine eder ve aynı üniteyle hem ısıtma hem soğutma yapmanızı, bütün yıl boyu enerji ve masraftan tasarruf etmenizi sağlar
Leave a Reply